Melón má viac ako je jeho sladká osviežujúca chuť, melón sa môže pochváliť niektorými zdravotnými výhodami. V pohári jeho šťava obsahujúca 46 kalórií vám ponúka nezanedbateľné množstvo vytamínu C a vitamínu A.

„Melón obsahuje vlákninu, ktorá je tak dôležitá pre tráviaci systém, rovnako ako draslík minerál, ktorý pomáha udržiavať krvný tlak“.

1. Melón obsahuje viac lykopénu ako surové paradakygastrotatry melon

V jedinej šálke, melón má 1,5 krát väčšie množstvo lykopénu než veľké čerstvé paradajky.

Lykopén je veľmi dôležitá látka, ktorá pôsobí ako výborný antioxidant, je aj vynikajúcou prevenciou rakoviny prostaty, prsníka, žalúdka, pľúc, hrubého čreva a kože, podporná liečba pri neplodnosti lieči niekoľko druhov rakoviny, a pomáha aj pri ochoreniach srdca. Lykopén je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu. Chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, prostatu a pokožku. Je to látka, ktorá sa spravidla nachádza v červenom ovocí a zelenine.

Tip na uskladnenie melónu: „Ak chcete zachovať čo najviac antioxidantov tohto lahodného ovocia, nechajte ho pri izbovej teplote 15 minút pred krájaním“.

gastrotatry melony2. Šťava z melóna môže zmierniť bolesť svalov.
V Španielskej štúdii z the Journal of Agricultural and Food Chemistry  zistili, že pitie melónového džúsu je v skutočnosti veľmi upokojúce po vyčerpávajúcom cvičení. Športovci, ktorí ho konzumovali 1 hodinu pred výkonom mali menšie bolesti svalov a nižšiu tepovú frekvenciu počas dňa. Môže to byť aj tým, že melón obsahuje prírodnú látku zvanú citrulín, ktorá pôsobí na zlepšenie funkcie srdca a zníženie krvného tlaku. V melóne sa táto látka v najväčšom množstve nachádza pri jeho kôrke.

3. Je to ovocie aj zelenina.
Ako väčšina ovocia, melón je produktom rastlín, ktoré rastú zo semien jeho výraznou črtou je, že má sladkú chuť. Ale  možno ho priradiť aj k zelenine známej ako tekvicovitá, patrí do nej zelenina ako je napr. tekvica, uhorka.  Melón je plodina ktorú v niektorých krajinách konzumujú aj s kôrkou, tak že z neho neostane ani zrniečko.

4. Je plný vody.
Melón je dôležité ovocie s hydratačnou silou. Melón má 91,5 percent vody. Byť dehydratovaný je zlé pre naše zdravie, sprievodné javy dehydratácie sú bolesti hlavy, únava a horšie nálady… Preto pamätajte, keď nemáme po ruke fľašu vody ale melón, je ten čo Vám uhasí smäd.

5. Sú tu aj žlté odrody.
Pre niekoho je ťažké uveriť, že žltý melón, je rovnaký ako ružový. Žltý melón je sladší má chuť podobnú medu. Oba melóny sú takmer rovnaké na pohľad z vonku. Nikto vlastne nevie, čo a akú vôbec nutričnú hodnotu majú žlté odrody melóna. Väčšina výskumov bola vykonaná na ružovom melóne. Preto je vhodné pre obsah vitamínov a látok zdraviu prospešným tieto melóny pri podávaní skombinovať a pomixovať.gastrotatry zlty a ruzovyz                  gastrotatry zlty a ruzovygastrotatry zlta aru

Okrem skvelých účinkov na naše zdravie je táto vitamínová pochúťka často predmetom gastronomických umelcov. Pozrite si galériu nápaditých výtvorov vyrobených z tohto ovocia.

gastrotatry kvety

gastrotatry panacik melon

gastrotatry melon kr

gastrotatry melon 2

gastrotatry medved

zralok gastrotatry

umenie gastrotatry melon

ruzova gastrotatry

zlty melon umenie

gastrotatry srdce