Kto by nepoznal zemiaky, bandurky, krumple, gruľe, kartofle, švábka, kompere, trompaky, krompele, krompľe. Dokonca aj všetci vieme, že ich pôvod je v Amerike.

Je našou dennou súčasťou tak chutný a samozrejmý a v poslednej dobe zaznávaný. Zemiaky sú veľmi hodnotná potravina, ktorá je nepochopiteľne podceňovaná. Skrýva sa v nej zástup živín, od vlákniny, cez bielkoviny, tuky, sacharidy, až po vitamíny C, E, K, B a dôležité minerály vápnik, horčík, meď, železo, zinok, fosfor, ba dokonca aj jód. Okrem toho chránia telo pred voľnými radikálmi, znižujú cholesterol a krvný tlak. Zároveň sa zemiaky odporúčajú ako diétna strava, pretože obsahujú výrazne menej sušiny než obilniny a teda aj menej využiteľnej energie.

Zemiak a jeho minulosť…

Na základe archeologických nálezov  boli domestikované v oblasti dnešného Peru približne pred 4 a 5 tisíckami rokov. V horských podmienkach, kde sa nedarilo kukurici, bola domestikácia zemiakov podmienkou vzniku vyspelejšej civilizácie. Inkovia nazývali tieto odolné hľuzy „papa“ a toto pomenovanie zostalo zemiakom v latinskoamerickej španielske dodnes.  Zemiaky sa konzumovali buď priamo, alebo sa uchovávali v podobe sušeného prášku (chuno). Inkovia z nich tiež vyrábali alkoholický nápoj „chacha“ podobný pivu. Okrem toho sa zemiaky využívali aj na medicínske účely. Na ich dôležitosť v uvedenej kultúre poukazuje aj niekoľko zemiakových božstiev.

Do Európy sa zemiaky dostali v 16. Storočí a na Slovensko sa zemiaky dostali ešte neskôr, pravdepodobne okolo roku 1654 – prvýkrát sa o nich však zmienil až mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768.

Aj v modernej slovenskej gastronómii má stále zemiak svoju pevnú pozíciu. Patríte k tým, ktorí radi ochutnávajú miestne špeciality a tradičnú kuchyňu ? Tak na Slovensku v nich zaručene budú zemiaky v rôznej podobe!

Ľuľok zemiakový v bežnej reči len zemiak za svoju obľubu vďačí nenáročnosti na prírodné podmienky a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Široké uplatnenie zemiakov v európskom poľnohospodárstve na začiatku 19.storočia ochránilo Európu od cyklických hladomorov a „epidémií“ skorbutu. Určite už niekoľko storočí majú zemiaky miesto v každej kuchyni, pre našich predkov boli mnohokrát jediným zdrojom obživy a kruté časy hladovania a vojny prežili aj vďaka nim.