Sporák je základným prvkom v každej kuchyni. Bol nepochybne samozrejmou súčasťou nielen profesionálnych kuchýň ale aj domácností už od 50-60 – tych rokov minulého storočia. Dnes máme v ponuke niekoľko druhov sporákov, my Vám poradíme ako si správne vybrať sporák podľa Vašich potrieb..

Základné je rozdelenie podľa použitého média – a to buď elektrika alebo plyn.

1. Elektrické sporáky

El. sporáky môžeme ďalej deliť na sporáky

  • s kruhovými platňami
  • štvorcovými platňami
  • tálovou platňou
  • sklokeramickou doskou
  • indukčné – rovné + wok

Sklokeramické a indukčné sporáky vyzerajú na prvý pohľad rovnako. Rozdiel je však vo výkone a účinnosti. Taktiež väčšinou indukčné šporáky nemajú zabudovanú rúru z dôvodu chladenia cievok indukčných generátorov.

2. Plynové sporáky

Ktoré môžeme ďalej deliť na sporáky

  • s klasickými horákmi
  • so špeciálnymi horákmi (WOK, paella)
  • tálové sporáky
  • kombinované sporáky (horáky + tál)

Pri výbere plynového sporáka si uvedomte, že sa vyrábajú v prevedení na zemný plyn alebo alebo aj propan-bután. Takže vyberiete podľa plynu aký máte na prevádzke.

3.Kombinované sporáky

Najčastejšia kombinácia u sporákov je plyn. vrch a el. rúra. Ďalej môže isť o kombináciu horákov a tálu. Tál je platňa v kuse, na ktorej sa ľahko posúvajú malé aj veľké hrce. Nevýhodou tálu je však vysoké zvyškové teplo sálané do okolia. Rozdiel je takisto medzi el. a plynovým tálom. Zatiaľ čo u plynového tálu je najvyššia teplota v strede (vďaka jedného centrálnému horáku), u el. tálu je rovnomerná v danom štvorci ovládanej zóny.

Rúra

Rúra môže byť súčasťou v el. aj plynovom prevedení. Vyrába sa v statickom alebo ventilovanom prevedení.
Statické rúry sú vo veľkosti plechov GN2/1 alebo atyp. veľká 3xGN1/1. Ventilované rúry sú väčšinou iba v prevedení GN1/1. Rúra dnes nenahradí modernejší multifunkčný konvektomat, ale vie poslúžiť ako udržiavacia skriňa alebo záložná rúra v prípade vačšieho náporu, či výpadku konvektomatu.

Horáky

U horákov sa rieši predovšetkým ich výkon, účinnosť a zapaľovanie.
Účinnosť spaľovania horáku je daná tvarom rozdeľovača plameňa a sytémom spaľovania/horenia.
Zapaľovanie môže byť obyčajné manuálne (zapaľovačom, zápalkami), elektrické (iskrou alebo piezo) alebo pilotným plameňom (kedy sa na začiatku horák zapáli manuálne, potom sa nevypína, ale zostáva stále zapálený v polohe stand-by s minimálnym odberom plynu. Je tak pripravený na rýchly nábeh na plný výkon). Na rozdiel od domácich sporákov je v profesionálnej gastronómii uznávané ako najlepší štandard zapaľovanie pomocou pilotného plameňa.

Tým, že sporák je základným prvkom takmer každej kuchyne, sa rieši nielen jeho výkon, ale aj jeho spotreba, resp. účinnosť a rýchlosť ohrevu. Tá je u rôznej technológie rozdielna. Nižšie graf porovnania.
Vedľa účinnosti sa rieši takisto aj vplyv sálajúceho tepla do okolia. To má priamy vzťah s pracovnou pohodou obsluhujúceho personálu, ale aj na nároky odsávania a chladenia vzduchu v kuchyni.

4. Najrýchlejšia a najefektívnejšia je indukcia. 

Indukčná technológia nám umožňuje extra rýchly nábeh teploty, efektívny prenos energie priamo do jedla a precíznu reguláciu výkonu. Tak sa výrazne skráti čas prípravy a šetria sa peniaze za energiu. Pozor však na celkový inštalovaný príkon indukčných sporákov! Tu sa pohybujeme v desiatkach kW a vyššej obstarávacej cene, čo je pre mnohých už limitujúcim faktorom. Rýchlosť, úspora a výhody sú však jasné.

Prevedenie a čistenie

Medzi ďalšie možnosti výberu sporákov patrí prevedenie hornej dosky a typ roštov.
Horná doska môže byť lisovaná z jedného kusa, čo je pekné, ale sporák sa musí čistit na mieste.
Alebo môže byť vybavený vyberateľnými nerezovými vaničkami pod horákmi, ktoré je možno ľahko umyť v umývačke.
U roštov existujú varianty liatinových roštov (ktoré budia dojem vyššej robustnosti a nie je na nich tak vidieť zapečená mastnota), alebo nerezové, ktoré vie obsluha opäť ľahko umyť v dreze alebo v umývačke.
Horná doska môže mať rôznu hrúbku plechu (od 1,2-4 mm) a tým aj odolnosť proti mechanickému poškodeniu.

V neposlednom rade ide o správny výber čo do veľkosti a robustnosti sporáku. V profesionálnej gastronómii máme tri základné modulárne varné linky z rady 600, 700 alebo 900. Číslo označuje hĺbku zariadení. S rastúcou hĺbkou rastie aj výkon zariadení. Čím hlbší je sporák, tým sa naň zmestia väčšie hrnce alebo kastróly.

Takže už si len dobre vybrať a variť dobroty….

Indukčný sporák rada 700

Indukčný sporák s podstavcom, kvalitné indukčné jednotky pre profesionálne využitie. Varné jednotky s indukčným polom. priemeru 250 mm a s výkonom 3,6 kW s výkonným chladením. 9- stupňová regulácia výkonu s indikátorom zostatkového tepla.

Plynový sporák STALGAST ECO 700 / 32,5 kW

 Plynový sporák STALGAST ECO 700 / 32,5 kW – bez rúry s policou – horáky ARC Italy – s bezpečnostným termostatom – pilotným plameňom – kompletne z nerezu – možné objednať aj na propán bután – horáky: 3,5 + 5 + 5 + 5 + 7 + 7 kW – rozmery: 1200 x 700 x 850 mm

Gastrozariadenia za najlepšie ceny

Na Gastrotatry.sk