Ak separátor tukov je v profesionálnej kuchyni nepovšimnutý je to zvyčajne dobré. Ak je vo Vašej kuchyni potrebný a funguje správne je pravidelne udržiavaný, nemali by ste naň nikdy myslieť. Je však dôležité, aby vaši zamestnanci vedeli, ako s vašim lapačom tukov správne zaobchádzať . Dôležité je aby mala vaša kuchyňa separátor v správnej veľkosti. Mať v kuchyni separátor je malý krok, ktorý má neskôr obrovské výhody. Ale najskôr si povieme čo je to lapač tukov a či je pre vás potrebný.

Na čo slúžia lapače tukov

Takmer v každej profesionálnej kuchyni je potrebný lapač tukov, aby sa zabránilo upchatiu odpadových vôd. Lapače tukov sa zaoberajú predovšetkým tukmi, a olejmi a kalmi, ktoré sa vznikajú pri varení, pečení, vyprážaní, umývaní riadu alebo pri iných kulinárskych činnostiach.

Aj keď sú zavedené postupy na minimalizáciu tukov, ktoré sa vyplavujú v kuchyni, je prakticky nemožné zabrániť  tomu aby sa všetky nedostali do odpadu. Našťastie tu máme separátory lapače tukov, ktoré sú tu práve na tento účel: zachytiť oleje a tuky a kaly aby sa nedostali do hlavnej kanalizácie. Líšia sa veľkosťou aj prúdením.

Drvič odpadov PROFI

Drvič odpadov PROFI, so zabudovanou pneumatickou poistkou. Vnútro z vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Potrebný otvor odpadu s priemerom 90 mm (možnosť objednať). Pre menšie prevádzky.

Výška 362 mm
Priemer 200 mm
Hmotnosť 15 kg
Výkon 0,5 kW
Prípojka 230 V
Priemer otvoru 90 mm

Separátor tukov 20l

Separátor tukov 20 l, s výpustným ventilom na tuk

Šírka 650 mm
Hĺbka 340 mm
Výška 310 mm
Objem 20 l

Proces separácie lapaču tukov

Ako to funguje? No v skutočnosti si uvedomte, že všetky lapače tukov fungujú rovnakou základnou metódou. Lapače, ktoré odstraňujú tuky z vody, sa spoliehajú na rozdiel v hustote medzi vodou a tukom.

Určite ste už videli ako sa kvapalne latky oddelia od seba v rámci svojej hustoty. Ak ste niekedy zmiešali chutný balzamikový ocot a olejový dresing zistili ste, že tieto dve komodity dlho nezostanú spojené ako jeden celok. Aj po poriadnom premiešaní sa vždy rozdelia do vlastných vrstiev. Tak lapače tukov fungujú na tomto princípe tohto nevyhnutného oddelenia.

Pretože oleje a tuky vždy vystúpia na povrch hladiny vody, odpadová rúra, ktorá sa ponorí pod hladinu vody na strane oddelenej separačnou stenou a tak  môže vytiahnuť odseparovanú vodu, ktorá sa oddelila od tukovej kvapaliny. Kaly a iný potravinový odpad rýchlo klesnú na dno separátora.

Čistenie lapača tuku

Separátory či lapače tukov je potrebné pravidelne čistiť. Pravidelné vyprázdňovanie tukov a kalov je nevyhnutné pre správnu funkciu technológie. Niektoré tuky alebo kaly sa môžu prirodzene rozkladať, ale proces je príliš pomalý na to, aby to stačilo chodu prevádzky. Frekvencia čistenia sifónu je založená na niekoľkých rôznych faktoroch. Týmito faktormi sú predovšetkým veľkosť separátora, prietok a kapacita varenia a umývania v kuchyni.

Drviče odpadov a separátory tukov

Na Gastrotatry.sk

Starostlivosť, údržba a správne zaobchádzanie so separátorom vašej reštaurácie

Otázkou mnohých majiteľov reštaurácií je ako často je skutočne potrebné čistiť lapač tukov. Bohužiaľ, neexistuje žiadne skutočné pravidlo. V závislosti od veľkosti, typu a produktivity vašej kuchyne budete v reštaurácii potrebovať úplne iný rozvrh čistenia.

Napriek tomu existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby sa váš lapač tukov nenaplnil príliš rýchlo. Medzi osvedčené postupy patrí minimalizácia tuhých potravinových odpadov, ktoré sa dostávajú do kanalizácie, opláchnutie mastných riadov studenou vodou a čistenie biologicky odbúrateľnými čistiacimi prostriedkami.

Pri správnom čistení a starostlivosti o ne sú lapače tukov neoceniteľným prínosom pre profesionálne kuchyne, ktoré zabraňujú upchatiu potrubí tukmi, olejmi a kalmi. Bez ohľadu na to, či je separátor veľký alebo malý, všeobecná metóda, ktorú používajú na oddelenie vody od oleja a kalov zostáva rovnaká.