To najlepšie z porcelánu je u nás jednoznačne „Karlovarský porcelán“ Thun 1794 s veľkou históriou, ktorá sa dotýka mnohých domácností, či reštaurácií. Nedekorované biele v presných sadách s názvom ktorý bol, je tu a stále bude. Je osvedčeným výrobcom pre hotely a reštaurácie ktoré si kusy dopĺňajú bez obáv, lebo stále vedia, že sa vyrábajú a vyrábať budú. Čo je v gastronómii tak dôležité.

Myslím že veľmi veľa z nás má doma vo vitrínke v jedálni alebo v obývačke po babičke alebo prababičke sadu tanierov alebo kávovú sadu z Karlovarského porcelánu. Je taká krásna jemná a detailne maľovaná modrou, ružovou, zlatou či platinovou, farbou a ak ju vyberáme na stôl, tak len na výnimočné udalosti. No div sa to svet tieto porcelánové skvosty sa vyrábajú stále a dokonca držia aj starodávne vzory ktoré sa ručne maľujú dodnes. Ak ste jeden tanierik nebodaj rozbili nebojte sa dá sa stále u nás objednať.

V tomto článku si povieme niečo o histórii jednej z najznámejších porcelánok na svete, ktorá je stále v produkcii a vyrába bežný ale aj výnimočný porcelán, ktorý máme pre Vás v ponuke, ako profi hotelový porcelán, tak aj dekorovaný porcelán do domácností. Dnešné dekory sú robené tak že ich môžete smelo dávať do umývačky riadu. Pozor okrem zlata a platiny.

Firmu v Klášterci nad Ohří založil roku 1794 gróf František Josef Thun a Johann Nikolaus Weber, ktorí sa podieľali na vedení porcelánky až do znárodnenia v roku 1945.  Preto aj dnešná spoločnosť volá Thun 1794 a. s. Vznikla v roku 2009 odkúpením majetku ochranných známok bývalého Karlovarského porcelánu a. s. V súčasnej dobe je spoločnosť Thun 1794 a. s. najväčším českým výrobcom porcelánu, ktorý zamestnáva okolo 660 zamestnancov. Spoločnosť sa orientuje na výrobu bežného porcelánu, ktorý sa exportuje predovšetkým do zahraničia. Sídlo spoločnosti je v meste Nová Role pri Karlových Varoch, ktoré je nazývané mestom porcelánu. Thun 1794 a.s. má naviac v prevádzke vlastnú výrobu dizajnérske zázemie, a tak je schopná dodávať dekory podľa želania a predstáv zákazníkov.

História siaha až do rokov 1793 až 1794. Tak ako už z názvu spoločnosti vyplýva, je pomenovanie podľa grófskej rodiny Thunovcov, keďže sa podielali na založení a vedení druhej najstaršej porcelánky na území Čiech, teda v závode v Klášterci. Zakladateľom závodu v Klášterci sa stal lesmajster Johann Nikolaus Weber, ktorý prijal ponuku stať sa lesmajstrom v kláštereckém panstve grófom Františkom Josefem Thunem v roku 1784. Roku 1793 sa ako hlavný riaditeľ thunského panstva rozhodol zaviesť výrobu porcelánu v Klášterci. Jeho motívom pre výrobu porcelánu bolo objavenie kaolinu v okolí Černic. Za podpory grófa bola toho istého roku vybudovaná provizórna pec v zámockej záhrade, v ktorej došlo i k prvému výpalu. V rokoch 1797 až 1820 bola továreň v prenájme dvoch nájomníkov, ktorí ju rozšírili a zmodernizovali. Gróf Thun prevzal továreň do vlastnej réžie až v roku 1820. O dva roky neskôr v roku 1822 sa grófovi podarilo získať vďaka postupnému zvyšovaniu kvality kláštereckého porcelánu privilégium k výrobe porcelánu ako uznanie a dobrej kvality výrobkov. Továreň sa radila medzi najvýznamnejšie továrne na území Čiech, ale ja v zahraničí. Thunovci viedli továreň až do znárodnenia do roku 1945.

KATALOG VÝROBKOV THUN

Biely porcelán

KATALOG VÝROBKOV THUN

Obedové súp.

KATALOG VÝROBKOV THUN

Bernadotte