V typickej profesionálnej kuchyni vzhľadom na povahu vášho podnikania jeho súčasťou je udržiavanie vynikajúcich hygienických podmienok. Nikto nechce jesť zo špinavého taniera alebo piť z pohára potretého rúžom. Na ľahké a dôkladné vyčistenie kuchynského a barového riadu na sa používajú profesionálne umývačky riadu a pohárov.  Napriek špičkovej technológii umývania môže jedna vec ovplyvniť kvalitu výsledku a to je tvrdá voda.Zmäkčovanie vody vplýva na čistotu riadu.

1. Čo je tvrdá voda a ako môže pomôcť zmäkčovač vody?

Tvrdou vodou je každá voda, ktorá má vysoký obsah minerálov. Tieto minerály môžu sťažiť vode dostatočné čistenie vášho kuchynského tovaru. Tvrdosť vody vo vašej oblasti, ktorá sa používa na čistenie, môže mať vplyv na výkon, výsledky prania a predpokladanú životnosť stroja.

  • Čo je to tvrdá voda alebo prečo sa vytvára vodný kameň? Ako si s tým poradiť? Tento problém pozná väčšina z nás a nemusí pracovať v gastronómii. Hodnota pH indikuje, či je voda neutrálna (pH 7), kyslá a mäkká voda (menej ako 7) alebo zásaditá tvrdá voda (viac ako 7).
    Pitná voda by mala mať pH medzi 6,5 až 9. Štyri základné faktory, ktoré majú podstatný vplyv na kvalitu umývania riadu s zo teplota, čas, chémia a mechanika a piaty, veľakrát podceňovaný faktor, je kvalita vody. Tak, ako rýchle auto potrebuje kvalitný motorový olej, aby dobre plnilo svoju funkciu, tak isto aj umývačka riadu potrebuje kvalitnú, správne upravenú vodu.

Problém s tvrdou vodou je možné vyriešiť použitím zmäkčovača vodyZmäkčovač vody je jednotka, ktorá odstraňuje minerály ako horčík a vápnik prítomné vo vode. Zmäkčovače vody chránia zariadenie a pomáhajú znižovať akékoľvek usadeniny vápnika a vodného kameňa – čo poškodzuje nielen stroj, ale aj potrubie. Tvrdá voda prechádza cez zmäkčovač vody, ktorý odstraňuje tieto minerály. Ak máte problém s tvrdou vodou, musíte zvážiť použitie zmäkčovača vody

Existujú dva typy zmäkčovačov vody. Manuálny zmäkčovač vody a automatický zmäkčovač vody. Oba pracujú na zabezpečení dobrého stavu vašej vody na čistenie pohárov a riadu  bez poškodenia vašich strojov a potrubí. Každý je však iný. Je dôležité porozumieť týmto rozdielom, aby ste sa pred akýmkoľvek nákupom rozhodli správne.

Zmäkčovač manuálny

Zmäkčovač manuálny

Tento zmäkčovač vody vyžaduje manuálne vloženie, aby sa zabezpečilo, že voda, ktorú používate, zostáva bez horčíka a vápniku. Zmäkčovače vody budú obsahovať živicové guličky, ktoré priťahujú nežiaduci obsah tvrdej vody a nechajú vhodne zmäkčenú vodu voľne prechádzať do stroja a do potrubí. Tieto guľôčky sa môžu nasýtiť minerálmi, čo ich robí neúčinnými, a preto je potrebná regenerácia. Zavedenie soli tieto živicové guľôčky očistí a zbaví ich nečistôt potom môžete pokračovať v efektívnom zmäkčovaní vody. Ak regenerácia nebude vykonaná, zníži sa účinnosť zmäkčovača vody. Zatiaľ čo manuálne zmäkčovače vody sú v ponuke lacnejšie a tak sú obstarávacie náklady nižšie, často ale budete míňať viac peňazí na regeneračné procesy a musíte tomu venovať aj čas navyše opakovaním tohto procesu. Pozor ak sa zanedbá proces zregenerovania zmäkčovača, bude to mať za následok hromadenie usadenín, ktoré spôsobia, že váš zmäkčovač bude neúčinný, čo povedie k ohrozeniu vašej umývačky riadu a nedostatočnému vyčisteniu vašich tanierov, príborov, riadu a pohárov.

Zmäkčovač automatický

Zmäkčovač automatický

Automatické zmäkčovače vody nevyžadujú manuálnu regeneráciu, takže sú oveľa pohodlnejšie. Dodávajú sa so softvérom nainštalovaným na osvieženie živice v naprogramovaných intervaloch rovnakým spôsobom ako pri manuálnej alternatíve: zaplavenie nádrže soľankou, ktorá naopak odstráni zo živice stvrdnuté minerály. Regeneráciu automatického zmäkčovača vody je možné iniciovať buď pomocou hodín na riadiacom ventile, alebo prostredníctvom systému regenerácie dopytu, ktorý sleduje vašu spotrebu vody. Regenerácia dopytu je efektívnejšia, pokiaľ ide o využitie vody a soľného roztoku, pretože k regenerácii dochádza iba v prípade potreby. Aj keď je kúpa automatických zmäkčovačov vody drahá, nakoniec ušetríte peniaze z dlhodobého hľadiska prostredníctvom úspory energie a času ušetreného pri manuálnom zásahu. Okrem toho ich údržba stojí menej v porovnaní s ich manuálnymi náprotivkami.

2. Zloženie vody

Voda v sebe obsahuje mnoho častíc. Môžeme ich jednoducho rozdeliť na viditeľné a neviditeľné. Medzi viditeľné častice patria napríklad mechanické nečistoty (hrdza) alebo organické nečistoty (zbytky pokrmov). Mechanické častice sa odstraňujú jednoduchými mechanickými filtrami pri vstupe prívodu vody do umývačky. Organické nečistoty zase filtrami nádrže priamo v umývačke. Za priamo neviditeľné častice považujeme napríklad rôzne minerály a chemické látky obsiahnuté vo vode.

3. Zmäkčenie čiastočne odstráni soli z vodného roztoku

Najznámejšou a najjednoduchšou úpravou vody je zmäkčenie, resp. odstránenie vodného kameňa. Ide však len o čiastočné odstránenie solí prítomných vo vode. Robí sa to hlavne kvôli ochrane samotnej umývačky pred zničením jej telies a kvôli regulovaniu spotreby elektrickej energie. Na odstránenie prechodnej tvrdosti vody sa najčastejšie používajú zmäkčovače pracujúce na báze iontovej výmeny solí vo vodnom roztoku. Podľa spôsobu obsluhy môžu byť manuálne alebo automatické, externé alebo priamo zabudované v umývacom stroji. Zmäkčovanie vody vplýva na čistotu riadu.

4. Demineralizáciou k lepšiemu a rýchlejšiemu sušeniu

Ďalším stupňom zvýšenia kvality účinku umývania je úprava vody demineralizáciou. Demineralizácia môže byť čiastočná alebo úplná. Výhodou tohto spôsobu je odstránenie veľkej časti solí z vodného roztoku, čím sa zaručí kvalitný výsledok predovšetkým pri umývaní pohárov a príborov.

Umývací program

Na Gastrotatry.sk

5. Reverzná osmóza na perfektný lesk pohárov a príborov

Najvyšším stupňom úpravy vody je práve reverzná osmóza. Pracuje na princípe filtrácie vody cez špeciálne membrány zabudované vo filtračnom zariadení. Filtrácia prebieha pri pretlaku 2-10 bar cez polopriepustnú membránu s veľkosťou otvoru <0,001 um. Pre ochranu a predĺženie životnosti týchto membrán sa odporúča použitie predradených filtrov – napríklad filter s aktívnym uhlím pre odstránenie vysokého obsahu chlóru vo vode alebo sedimentačný filter pre odstránenie pevných látok obsiahnutých vo vode. Vstupný filter hrubých mechanických nečistôt nie je schopný zachytiť napríklad jemný piesok.

Reverzná osmóza sa využíva predovšetkým pre zdokonalené vysušenie a lesk umytých pohárov a príborov. Odpadá tak zdĺhavé a namáhavé ručné leštenie. Jej nevýhodou je však iba čiastočná účinnosť (približne 65%), pretože časť vody obsahujúcej soli a nečistoty odteká do odpadu. Samozrejme, že toto zariadenie je tiež investične a prevádzkovo drahšie než bežné zmäkčovače alebo odsolovače. V kombinácii so správnou chémiou však zaručuje perfektné nekompromisné výsledky umytia.

Naša ponuka zmäkčovačov

Profesionálne zmäkčovače za najlepšie ceny u nás!

Vám dodáme hneď no najneskôr do dvoch týždňov…

Naša ponuka zmäkčovačov