Áno každé z týchto miest, po celom svete známym regiónom nesie ich mená. Je  to pravdepodobne jedným z najlepších príkladov rozširovania kultúry: PIZZA

jedlo, ktoré bolo kedysi etnické pre Talianov a získalo toľko miesta na medzinárodnej úrovni, že takmer žiadne mesto na svete nie je bez pizzerie. Avšak, rovnako ako Coca Cola si upravuje svoj nápoj tak aj recept pizze vychádza z kultúrnych chuťových preferencií v každej krajine. Všade kde predávajú pizzu bola jej receptúra upravená tak, aby sa do nej zmestili chute rôznych geografických oblastí a to vrátane Slovenska.

Hoci tieto faktory sú jasne definované, v dnešnej dobe je tu rozšírený rad pizza štýlov, takže je ťažké pre stereotypných ľudí, ktorý dávajú prednosť jednému druhu pizze, keď zmenia zemepisnú polohu, vyskúšať inú tú tradičnú pre región či štát v ktorom sa nachádzajú. Pizza je určite obľúbená po celom svete, ale druhy a štýly pizze v zahraničí to robia ťažké pri možnosti sa dohovoriť na jednotnom menu, a to najmä s ohľadom na obtiažnosť miestnych preferencií. Poznať rôzne dostupné možnosti môžu pomôcť kuchárkam a kuchárom rozšíriť svoj ​​repertoár a zamerať sa na širšiu škálu milovníkov pizze.

Tak vám predstavíme tie naj, naj vo svete….

Štýl pizze ala New York

pizzzaaaagasTento štýl pizze má tenkú kôrku často sa pečie na krehkosť, ideálna jej príprava je  v peci vykurovanej drevom teda v tehlovej peci. Ale ak nechcete investovať do takej extravagantnej pece, investujte do kvalitnej pece zo šamotových platní  je to prijateľná náhrada, umožňujúca aby bol spodok pizze krehký. Najťažšia časť prípravy tohoto štýlu pizze je vyvaľkať cesto na pizzu. Tenkosť štýlu pizze vyžaduje, buď zručného kuchára ktorý vie hádzať cesto, alebo si zaobstaráte kvalitný válkač cesta na pizzu. Či tak, alebo onak, jasným argumentom je, že tento štýl pizze je najťažší pre prípravu, aj kvôli zručnosti aj kvôli potrebnému vybaveniu pre konečný efekt.

Štýl pizze ala Chicago

Chicago štýl pizze má husté zloženie. Vzhľadom k tomu, že je kôrkapizza gastrottt hrubá a že môže byť vrstvená je super ju kombinovať aj so syrom alebo inými prísadami. Pre jej husté a hrubé zloženie je ľahšia forma prípravy pre kuchárov, v porovnaní s tenkou kôrkou pri New York štýle, pretože tam je menšie riziko počas procesu tvarovania. To tiež rozširuje možnosti náplní a trikov. Milovníci hrubej pizze môžu byť radi, že majú možnosť objavovať tento štýl.

Štýl pizze ala Sicilia

gastro pizza1Podobne ako Chicago štýl aj ten Sicílsky štýl je tiež z hrubšieho cesta. Rozdiel je v ceste a jeho hrúbke. Kým Chicago štýl pizze je známy tým, že bohaté cesto je zvyčajne riadne naložené a ochutené, sicílsky štýl pizze má zvyčajne ľahšiu štruktúru. V Spojených štátoch, sicílsky štýl pizze sa zvyčajne podáva v obdĺžnikových plátoch ako koláč, ale pozor je to amerikanizovaná tradícia, ktorá neodráža kultúru na Sicílii ani z ďaleka.

 

Ako ju volajú a majú radi na svete či na Slovensku?

Takmer v každej kultúre po celom svete mali typ-tenučkého chleba a volajú ho po svojom: injera v Etiópii, Socco v južnom Francúzsku, tortila v Mexiku, Pitas na Blízkom východe, malawach v Jemene, a pizza v Taliansku. Hmmm, no to sme ich ale vymenovali málo. Aj keď rastúci záujem o medzinárodné jedlá a kuchyne nás vedie k spoznávaniu zaujímavých jedál a potravavín, ale ešte žiadna neprekonala pizzu. U mnohých druhov receptúr, ktoré boli vyvinuté, pizza môže uspokojiť veľa rôznych typov chutí na celom svete. Zákazníci, ktorí chcú zahryznúť  do mäkkej a hrubej kôrky, budú preferovať Sicílsky a Chicago štýl pizze, a zákazníci, ktorí majú radi tenkú a chrumkavú uprednostnia štýl New York pizza. Väčšina ľudí dáva jednoznačne prednosť tenkej pizzi, ktorá je nakoniec tou naj aj na Slovensku… no niet nad chuť tenkej kôrky chrumkavej pizze.

Vyberte si ktorú milujete vy, a neznamená, že ak ľúbite tú hrubú preto nie ste in práve naopak!!!

Naša ponuka pizza zariadení

Pizza pece za najlepšie ceny!

Vám dodáme hneď no najneskôr do dvoch týždňov
Naša ponuka pizza zariadení