Vedeli ste že zatiaľ čo značná časť zeleniny sa k nám dostala až dovozom z rozličných krajín, ovocie patrilo medzi prvé jedlo nielen v našich končinách, ale i všeobecne. Prvé jedlo, ktoré sa spomína v starej „knihe ľudstva“ je jablko – ovocie. 

Čo získavame z živín v ovocia?

ovocicko gastrotatry

Ovocie je veľmi dobré pre naše zdravie – vitamíny, minerály, antioxidanty, fytochemikálie s dostatkom vlákniny. Fytochemikálie sa nachádzajú hlavne v rastlinách a pomáhajú chrániť zdravie. Antioxidanty zabíjajú voľné radikály, ktoré sú škodlivé látky v tele. Plody sú bez cholesterolu a bez tuku.

Ovocie sa obvykle skladá zo 70 až 80 percent vody. Plody obsahujú prírodný cukor pretože sú sladké, nám maškrtníkom sú ľahko konzumovateľné. Sú chutné, lahodné, šťavnaté… mňaam. Takže ovocie nie je problém začleniť do svojho jedálnička a tak zvýšiť jeho obsah vo vašej strave.

Začať jesť ovocie je iba zvyk

Už ste počuli príslovie „len jedno jablko denne a zas si ďalej od návštevy lekára“?
gastrotatry den

Môžete si začať zvykať jesť ovocie pred a po obede alebo pred a po každom jedle. Ďalej nezabúdajte na svoje deti – živiny z ovocia sú pre ne veľmi dôležité.

Ďalšia skvelá vlastnosť ovocia je, že nepotrebuje žiadnu prípravu, stačí ho umyť a je hotovo. Len sa uistite, že je vždy v chladničke, či na stole! Ovocie je nielen úžasná potravina ale aj dekorácia stola.

Zvyknite si jesť ovocie. Keď ste na ceste do práce, žujte nejaké ovocie – jahody, hrozno, slivky, cherry paradajky sa ľahko vkladajú do úst, ako aj v práci na vašom stole, alebo pri pozeraní televízie. Môžete tiež krájať ovocie a pripraviť si cereálne raňajky s jogurtom. 

Ďalšou možnosťou je ovocie aj „piť“ Ovocie ktoré je staršie je vhodné do odšťavovača! 

odsta gastrotatryOdšťavovanie je super môžete si ovocie aj zmiešať a urobiť si vlasný multivitamínový nápoj.  Alebo môžete šťavu z ovocia zmiešať so zdravým jogurtom, či mliekom a tak si urobíte super vitamínový koktail.

Niektorí ľudia hovoria, že jesť ovocie je lepšie ako ho odšťavovať. Majú pravdu v tom, že väčšina ľudí odšťavuje za predpokladu, že zbytok z ovocia vyhadzuje do koša. Čo je chyba, môžete ho pridať do koláča, alebo na iné jedlo! Len je potrebné si nájsť spôsob, ako ho použiť a zjesť , pretože to je vláknina, ktorá je potrebná, pre náš organizmus a trávenie či štíhlu postavu. Z odšťaveného ovocia sa dá vyrobiť aj domáci ovocný ocot.

 Živiny v ovocí tiež pomáhajú vybudovať imunitný systém.

Ovocných 5 dní 

Odborníci na zdravú výživu a dietológovia hovoria, že ak 5 dní vydržíte jesť päť porcií ovocia a zeleniny každý deň, môže to pomôcť zabrániť či bojovať proti rakovine a to aj proti ochoreniam srdca a mnoho ďalších civilizačných chorôb.1454909_787219227987576_462888462717487785_n (1)

Tabuľka vitamínov a minerálov v ovocí

V praktickej tabuľke, ktorú si môžete vytlačiť a vyvesiť, napríklad na chladničku, nájdete výber vitamínov a minerálov spolu s ovocím, v ktorom sa vyskytujú v najväčších dávkach. Do tabuľky sme ku každému vitamínu a minerálu pridali informácie o jeho najdôležitejších pozitívnych účinkoch, ako aj výšku doporučenej dennej dávky. Pri ovocí zasa nájdete informáciu o tom, aká dávka vitamínu, alebo minerálu sa nachádza v 100 gramoch daného ovocia.                                                                                                                                                                                                                                                                                

ovocie_obsah_vitaminov_na_100_gramov

Obsah vitamínov na 100 gramov (zdravie.sk)

ovocie_obsah_vitaminov_legenda

Legenda k ovocie a obsah vitaminov (zdravie.sk)

Do tabuľky sme ku každému vitamínu a minerálu pridali informácie o jeho najdôležitejších pozitívnych účinkoch, ako aj výšku doporučenej dennej dávky. Pri ovocí zasa nájdete informáciu o tom, aká dávka vitamínu, alebo minerálu sa nachádza v 100 gramoch daného ovocia.

Odšťavovače Gastrotatry.sk