Prvá vec: tento chlieb je bombový!

Chlebík je samozrejmosťou každej rodiny, a čokoľvek vo väčšine rodín pripravíte na večeru zajedáte to chlebom. Tu je návrh ako spestriť prílohu týmto bombovým cesnakovo syrovým chlebom, ktorý je doslova pochúťkou.

Ingrediencie:
1 šálka teplej vody
1 lyžica medu 
1 sáčok sušené droždie (2 1/4 lyžičky) 1 lyžička soli 3 šálky Chlieb múka olivový olej pre pomazanie povrchu 150 g tvrdého syra Eidam alebo akýkoľvek iný syr ako vám najviac vyhovuje 1/2 šálky bylinkového masla,
strúčky cesnaku ktoré rozpučte  (cesnakové maslo)
 

Verte tomu alebo nie ale tento chlebík je veľmi jednoduché urobiť!  V prvom rade ingrediencie ktoré je nutné použiť na jeho prípravu obsahuje takmer každá špajza. Maslo s najväčšou pravdepodobnosťou a syr určite tiež!  Cesnakové maslo si urobíte jednoducho zmiešajte maslo (bylinkové maslo) a jemne rozpučený cesnak. A je to.

Tak, to je hádam všetko info čo potrebujete vedieť a poďme urobiť nejaký chlebík.mixer chlebik

Do nádoby mixéra pridajte vodu, droždie a med. Zamiešajte to všetko a nechajte to postáť 5-10 minút. Je to kvôli tomu či je cesto kysne, ak áno máme čerstvé droždie a všetko ide ako má.

6351920561_017a97b318

Akonáhle cesto sa zapení pridáme soľ a múku a miešame. PS: Tvorba cesta = pomalá rýchlosť.

cesnackovy chlebik 2

Akonáhle cesto začne ťahať smerom od okrajov misky,  potom je na čase nastaviť časovač a urobiť si prestávku. O 5 minút neskôr cesto by malo byť  hladké, trochu lepkavé, no na prstoch nič neostáva keď sa ho dotýkame. Misku prikryjeme s uterákom alebo plastovou fóliou a necháme kysnúť hodinu, alebo kým sa jeho objem zdvojnásobí.

O hodinu neskôr cesto je narastené.

Buch a cesto rozdelíme do dvoch rovnakých guľôčiek.

Rolujeme cestá na dve bagetky po dĺžke vášho plechu na pečenie. Je dôležité ich točiť, pretože tak vyzerajú cool a a pomáha to odradiť ich od zmršťovania.

Zakryte fóliou a nechajte 30 minút kysnúť. Potom predhrejte rúru na 400 stupňov. Pekáč položte v blízkosti rúry teplo ktoré z nej presakuje pomáha pri kysnutí. Keď bude rúra nahriata bagetky nadobudnú raz takú veľkosť (asi o 45 minút neskôr.) Znížime teplotu na 350°C a pečieme 20 minút. 

Kým ubehne čas roztopíme cesnakovo bylinkové maslo.

Pripravíme si syr nakrájame ho na plátky.Po 20 minútach sa bochníčky začnú farbiť do žlta. Vyberte ich z rúry a potrite s pripraveným rozpusteným cesnakovým maslom. Pečieme ďalších 5 – 7 minút kým budú dokonale zlaté. Vyberte ich z rúry a nechajte ich vychladnúť asi tak 15 minút.

Tak a máme hotové dva krásne francúzske bochníky chleba,  ale my ho ešte ochutíme a pridáme maslo a syr. Takže, poďme ďalej!

Chlebik do 1 cm narežeme na plátky a to  3/4 až na doraz. Je dôležité, aby bol chlieb už vychladený najmenej 15 minút. Použijeme nôž na chlieb, pozor je to dôležité.


 Dôležité *Hneď ako chlieb je nakrájaný, premastite každý rez s cesnakovým maslom a nešetríme ním.

Potom dáme plátky syra do týchto trhlín a pečieme ďalších 5 minút, alebo kým sa všetok syr sa roztaví.

A máme chutný chlebík na svete…. Dobrú chuť!

Vidíte? Aké jednoduché!