Ingrediencie
• 400 g mascarpone
• 200 g piškóty
• 150 g práškového cukru
• 200 g horkej čokolády
• 4 vaječných žĺtky
• 2 vaječné bielky
• 3 šálky silnej kávy
• kakao

POSTUP

Vyšlaháme bielky do tuha. Nastrúhame tmavú čokoládu. Do misky pridáme žĺtky a cukor, miešame cesto dlho s drevenou alebo plastovou lyžicou, kým cesto je biele a nadýchané. Jemne vmiešame mascarpone a bielky do tuha. Prikryte dno obdĺžnikovej misky s vysokými bočnicami vrstvou piškótov, ktoré predtým namočíme dôkladne v káve. Piškóty pokryjeme vrstvou mascarpone krémom a posypeme na ne trochu ‚nastrúhanej čokolády. Takto postupne ukladáme až po vrch misky podľa opisaného postupu. Posledná vrstva bude ukončená mascarpone posypaná kakaom.

Umiestnime Tiramisu v chladničke po dobu asi troch hodín. A máme hotovo, príjemné mlsanie… „mňáám“

História

Vedeli ste niečo z histórie tohoto úžasného zákusku?

Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianských dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku  1960 v regióne Veneto v Taliansku, v reštaurácii „Le Beccherie“ v meste Trevise v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.

A pozor!

Z dôvodu obsahu surových vajec (riziko salmonelózy) nie je tiramisu dlho trvanlivé. Preto si myslím že kaviarnička, reštaurácia či cukrárnička ktorá tento skvost ponúka patrí medzi tie ktoré hýria čerstvosťou a čistotou!!!!