Zážitková gastronómia sa týka nielen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, usporiadania a toho, ako je prezentované na tanieri. Aj najmenší detail hrá dôležitú rolu. Človek vníma jedlo zrakom, vôňou a v neposlednom rade samozrejme aj chuťou. Úlohou zážitkovej gastronómie je teda uspokojiť všetky naše zmysly – až potom je to umenie.

Gastronómia je chrám, kde vytvárame a predávame atmosféru, kde z esteticky neutrálnych surovín, tvoríme koncentrovanú krásu.

Pozrite si toto video a príjemný zážitok….

Zážitková gastronómia je pojem, ktorý hovorí o tom, že hosť sa do reštaurácie nechodí len najesť ale tiež zabaviť. Sociológovia vychádzajú z predpokladu, že zvyšovaním životnej úrovne, vysokej vzdelanosti, sociálneho blahobytu, rovnako ako skracovanie pracovnej doby vedú k tomu, že tlak existenčných starostí zohráva stále menšiu a menšiu úlohu. Spoločne so stúpajúcimi príjmami sa stáva centrom potrieb človeka priestor pre osobné zážitky. 

Každá krajina má svoje špecifiká v oblasti gastronómie. Príprava tradičných národných pokrmov je lákavou ponukou každej reštaurácie. Je to jeden zo spôsobov ako osloviť hosťa, upútať náhodných turistov a prispieť k rozvoju cestovného ruchu. Moderné technologické postupy a nové suroviny prácu kuchára uľahčujú, a zároveň ju robia zaujímavou a atraktívnou.


OŽIVENIE MINULOSTI

gastronomia gtBola tu vždy, len v súčasnosti sa dostáva viac do popredia. Zážitková gastronómia má veľký potenciál nielen v boji o zákazníka, ale i v jeho udržaní. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že človek vníma všetkými zmyslami, a keď ide v dnešnej dobe na obed či večeru, neuspokojí sa len s obyčajným jedlom. Túži po pôžitku a niečom, prečo sa bude vracať a privedie i svojich priateľov, práve toto je cieľom zážitkovej gastronómie.

Z pohľadu servisu, či obsluhy je úzko spojená so someliérom, ktorý správnym odporučením nápoja dotvára celkový dojem z pokrmu. Ani rola čašníka v tejto činnosti nie je zanedbateľná. Šokovať zákazníka, pobaviť ho a vyhovieť všetkým jeho prianiam, práve tak by mal čašník prezentovať svoje schopnosti. Prostredie v reštaurácii, ktorá chce prevádzkovať zážitkovú gastronómiu, musí byť nezabudnuteľné, neopakovateľné a jedinečné.gastronomia gt4

Všetky položky zážitkovej gastronómie sa musia vzájomne dopĺňať a jedna bez druhej nemôže fungovať. Tentospôsob stravovania má veľkú budúcnosť. Bohužiaľ sa však od samého začiatku stretáva s nepochopením väčšiny klientov, pretože tento zážitok je pre zákazníka samozrejme drahší. Ďalšou prekážkou je obrovský problém zohnať kvalifikovaný personál, ktorého schopnosti by zodpovedali požadovanej profesionálnej úrovni.

TYPY ZÁŽITKOVEJ GASTRONÓMIE

Gastronomické akcie, na ktoré reštaurácie lákajú inou ponukou jedál a nápojov doplnených o ďalšie detaily ako napr. hudbu, výzdobu a iné prekvapenia pre hosťa, bývajú napríklad: Zabíjačkové hody, Rybie hody, Dni zahraničnej kuchyne, Valentínske večerné menu a pod.gastronomia gt2

Fine dining je najvyššou ponukou formy zážitkovej gastronómie, jedná sa o jednoznačnú harmóniu všetkých zmyslov s atmosférou miesta. Podniky ponúkajúce túto službu sú menšie, s niekoľkými stolmi, aby bola vždy dosiahnutá potrebná starostlivosť o zákazníka. Všetko býva doplnené atmosférou luxusného prostredia, zaujímavým výhľadom, či štýlovým interiérom. Pokrmy a nápoje sú typické výberom netradičných a exkluzívnych surovín. V prípade personálu opakovaným tréningom.

So zážitkovou gastronómiou sa môžete stretnúť prostredníctvom nasledujúcich foriem stolovania:

OTVORENÁ KUCHYŇA (front cooking) – je dokončovanie pokrmu pred zrakom hosťa.

AKTIVCOUNTER – znamená zážitok z pripravovaného jedla. Kuchyňa je súčasťou odbytového strediska, hosť môže kuchára celú dobu sledovať pri príprave jedla.gastronomia gt1

FONDUE – príprava jedla, keď si hosť dokončuje pokrm sám.

SAMOOBSLUŽNÉ BUFETY – hosť si určuje veľkosť porcie sám.

OCHUTNÁVKA VÍN – keď je mimoriadna ponuka spojená so zberom vínnej revy.

BARBECUE – opekanie plátkov rôznych druhov mäsa na horúcom grile, umiestnenom v blízkosti stola alebo uprostred.

INTERIÉR A ATMOSFÉRA

restauracia gastronomia gt6Interiér patrí medzi koncepciu zážitkovej gastronómie, keď prostredie dotvára atmosféru reštaurácie, napr. v Chicagu bol otvorený podnik Reinforest Café, ktorý je založený na koncepte dažďových pralesov. Bujná vegetácia, tropické vtáky a motýle, veľké akvária a hučiace vodopády majú navodiť klímu džungle.

Hudba a tanec sú nevyhnutné hlavne v strediskách spoločensko-zábavných. Noviny a časopisy má hosť k dispozícii hlavne v kaviarňach, pri podávaní raňajok alebo v lobby bare. Prenosy športových zápasov dominujú hlavne v špeciálnych športových baroch. Rôzne hry sú vhodne podľa strediska napr. do pivnice – kolkyrestauracia gt7, biliard, šípky a do kaviarne doskové hry – šach, dáma atď. Reprodukovaná hudba ako zvuková kulisa vytvára príjemnú a uvoľnenú atmosféru. Internetové kaviarne spájajú surfovanie po internete s možnosťou občerstvenia. Čajovne lákajú hostí na vône, interiér, atraktívny servis čajov, hru na bubienky. Pre deti to môže byť farebný jedálny lístok, omaľovánky, hračky, pestré jedlá, podávané na farebných tanieroch s vhodným prestieraním. Gastronómiu skrátka môžeme prirovnať trochu k móde, dnes je moderné jedno, zajtra môže byť niečo iné.

gastronom