turkeyJe čas dovolenkovania a cestovania, každý v tomto letnom období má už nejaký plán kde strávi chvíle oddychu a relaxu. Zvlášť keď máme pred nami posledný školský týždeň a pre nás rodičov začína 60 dní vyplňovania programu našim ratolestiam, ktoré sa už teraz nevedia dočkať toho úžasného dňa „D“.  Tí čo milujú cestovanie a zvlášť poznávanie nových krajín by pri návšteve Turecka mali vedieť pár faktov o ich spoločenskej etikete. Tento článok je venovaný zvlášť návštevníkom Turecka ktorý tam ešte neboli.

Tak, ako vo všetkých medziľudských vzťahoch, musí byť i vzťah hosťa a hostiteľa založený na rovnoprávnom partnerstve. Najvyšším princípom je vzájomná úcta a zodpovednosť, pretože obidve strany žijú veľmi rozličným spôsobom života.

Poloha: Poloha je vo juhovýchodnej Európe a juhozápadnej Ázii (tá časť Turecka na západ od Bosporu je geograficky súčasťou Európy), krajina je obklopená čiernym morom medzi Bulharskom a Gruzínskom a tiež Egejským morom a Stredozemným morom, medzi Gréckom a Sýriou.

Hlavné mesto:  Ankara

Podnebie:  mierne; horúce, suché letá s miernymi, vlhkými zimami

Etnické skupiny: 70-75% Turci, 18% Kurdi, 7-12% ostné  (odhad) 

Náboženstvo: moslimské 99,8% (prevažne sunniti), ostatní 0,2% (väčšinou kresťania a židia)

Štátne usporiadanie:  republikánska parlamentná demokracia 

Turecký jazyk úradný jazyk, je prvý jazyk, ktorým hovorí 90% obyvateľov. Medzi menšinové jazyky patrí kurdský, arabčina je hovorová asi v 1,2% tureckej populácii. Ostatné menšinové jazyky sú Čerkes, hovorí ním viac ako 0,09% po celej krajine, grécky , arménsky a  Jidiš hovorený Židmi.

Turecká spoločnosť a kultúra

Islam

RAMADAN-WALLPAPERS-5__1600x1000Islam je náboženstvo väčšiny Turkov. Islam vychádzal z toho, čo je dnes Saudská Arábia. Prorok Muhammad je vnímaný ako posledný z božích vyslancov (po stopách Ježiša, Mojžiša, Abraháma, atď.), aby sa zjavil ľudstvu. Mal tú česť priniesť posolstvo pre celé ľudstvo tak ako Mojžiš priniesol Tóru a Ježiš Bibliu, Mohamed priniesol poslednú knihu Korán. Korán a činy Proroka sú používané ako základ pre všetky pokyny v náboženstve.  Medzi určité povinnosti pre moslimov je modliť sa päťkrát denne – za úsvitu, na poludnie, popoludní, pri západe slnka, a večer. Presný čas je uvedený v miestnych novinách každý deň. Piatok je moslimský svätý deň, aj keď to nie je realizované v Turecku. Avšak, väčšina mužov sa zúčastní zborovo popoludňajšej modlitby.

Počas svätého mesiaca Ramadan musia všetci moslimovia od úsvitu do súmraku držať pôst. Pôst neobsahuje žiadne jedlo, pitie, fajčenie cigariet, alebo žuvanie žuvačky…V moslimských krajinách patrí k najvýraznejším sviatkom. Ramadán so svojou dlhotrvajúcou tradíciou je deviatym mesiacom v islamskom kalendári a patrí k piatim základným pilierom islamu. V tomto mesiaci dodržujú veriaci prísny celodenný pôst. Naopak, vždy po zotmení sa konajú veľké hostiny. Aj dodržiavanie ramadánu má však pre veriacich svoje výnimky – postiť sa nemusia tehotné a dojčiace ženy, malé deti, chorí ľudia a ľudia cestujúci na dlhé vzdialenosti. Počas ramadánu je na verejných miestach výrazne obmedzený predaj alkoholu. Pri plánovaní vašej cesty je tak nutné počítať s určitými obmedzeniami. V Turecku a sú obmedzenia spojené s ramadánom menšie.  

A kedy sa začína ramadán v tomto roku? Pôstne obdobie sa sa začne 28. júna 2014 (prípadne v niektorých oblastiach v nedeľu, 29. júna 2014) a trvá do 27. júla 2014.

Etiketa

Gardens and grounds of the Haghia Sophia mosque in Istanbul, Turkey

Istanbul Hagia Sofia

  • Pri stretnutí potriasť rukou pevne. Pokiaľ došlo k odklonu nie je vždy zvykom podať ruku, aj keď občas sa tak stane.
  • Priatelia a príbuzní sa pozdravia navzájom buď jedným alebo dvoma bozkami na líca. Starším sa na znak rešpektu bozkáva ich pravá ruka a po bozku sa dotkne bozkávaná ruka vášho čela.
  • Pri vstupe do miestnosti, ak vás hneď niekto nepozdraví tak musíte pozdraviť najskôr najstarších ako prvých. Na spoločenských príležitostiach musíte pozdraviť osobu najbližšie k vám a potom okolo miestnosti proti smeru hodinových ručičiek.
  • Pozdravte ľudí buď islamským pozdravom „Asalamu alejkum“ (mier s vami ), alebo „nasılsınız“ (Ako sa máš? vyslovte to na-sul-su-Nuz). Ďalšie užitočné frázy sú „Günaydin“ (Dobré ráno, vyslovenie goon-ay-dún), „iyi gunler“ (Dobrý deň vyslovenie ee-Yee gun-ler), alebo „Memnun oldu“ (rád vás spoznávam).

Dary

  • Dary majú skutočné miesto v obchodných vzťahoch alebo v etikete. Budovanie vzťahov a ako obvykle pri návštevách.
  • Avšak, ak dar je daný bude prijatý dobre. Je vždy dobrý nápad priniesť darček ako suvenír z vlastnej krajiny, alebo sladkosti či remeselný výrobok.
  • Buďte si vedomí, že Turecko je moslimská krajina. Pred tým, než chcete darovať alkohol musíte mať 100% istotu, že pijú.
  • Jasný okamih kedy budete musieť okamžite riešiť nejaký darček je moment keby ste boli pozvaní na od Turka domov na večeru. Medzi obvyklé dary patrí koláč (najmä „baklava“), a dekoratívne predmety pre domácnosť, ako sú ozdoby alebo vázy. Kvety sú zvyčajne úcta k hostiteľovi a môžu byť považované za vhodné. Najlepšie je sa opýtať v kvetinárstve o radu na to, čo je najlepšie vziať.  Ak hostiteľ má deti dôležité vziať nejaké drahé sladkosti či cukríky.
Turecký čaj

Turecký čaj

Jedálenská etiketa

  • Väčšina obchodných stretnutí sa konajú v reštauráciách. Turci si považujú jedlo ako čas na relaxáciu a možnosť zapojenia sa do nejakého dobrého rozhovoru.
  • Protokol z tureckej pohostinnosti diktuje, že hostiteľ vždy platí za jedlo. Môžete sa skúsiť ponúknuť na zaplatenie účtu čo môže byť vnímané ako zdvorilé, no to nebude nikdy dovolené. Najlepšou možnosťou je milé poďakovanie hostiteľovi a potom o niekoľko dní neskôr ho pozvite na večeru v reštaurácii podľa Vášho výberu. 
  • Večera môže byť sprevádzaná nejakým alkoholom, zvyčajne to je miestny alkoholický nápoj s názvom rakija (vyslovované rak-uh).  Večera sa bude skladať z niekoľkých chodov a to s hlavným chodom ktorým je vždy mäso alebo rýby sprevádzané chlebom a šalátom.
  • Turci fajčia pri jedle a mávajú časté prestávky medzi chodmi, ktorými si dajú cigaretu a pár drinkov pred prechodom na ďalší.
  • Čaj alebo turecká káva sa podáva na konci jedla niekedy s pečivom. Turecká káva je národný nápoj, a mali by ste z nej aspoň ochutnať. Dodáva sa buď bez cukru alebo s trochou cukru alebo sladká. Turecká káva sa pije pomaly a pomaly si ju vychutnávajú a nechávajú rozpustiť na chuťových pohárikoch, takže ju nehoďťe do seba na prvý šup, ako by ste pili instantnú kávu. 

Oslovenie 

  • Pri oslovení Turka najbežnejší spôsob je zavolať muža jeho krstným menom za ktorým nasleduje slovíčko „Bey“. Takže napr. meno Ertan Gonca, vyslovíte Ertan Bey. Rovnako tak ženské krstné meno by malo nasledovať „Hanim“ ‚(vyslovované ha-num).
  • Ak existujú profesionálne tituly, ako je doktor alebo profesor, vždy je to buď na vlastnú päsť vyslovíte pred vyslovením krstného mena. Napodiv je to aj u mnohých iných profesií, ako je advokátska Avukat „alebo inžinierov mühendisi“. 
  • Pri obyčajných frázach počujete Turkami použité oslovenie „efendim“ (doslova „môj pán“). Môžete počuť od čašník, sekretárka, taxikár, vrátnik…. Je to proste zdvorilý spôsob oslovenia.

Turecko svojou geografickou polohou patrí 3% do Európy a zvyšok patrí do Ázie. To má vplyv aj na krajinu, kultúru, rovnako ako jeho obľúbenosť u turistov. Zlúčenie sa západného a východného štýlu, je viditeľné najviac vo veľkých mestách Turecka. Na vidieku naopak ostali staré zvyky a nekonečná konzervatívnosť.

A ešte zopár dôležitých postrehov

Turecko je moslimská krajina, preto je vhodné sa skromne obliekať aj správať. To je znak úcty k modernému Turecku.

Nevhodne oblečená žena mimo turistických letovísk, môže prilákať nežiaduce reakcie tureckého obyvateľstva. Preto by mali mať zahalené ramená, ruky a nosiť dlhšie šaty. Muži by mali na verejnosti nosiť dlhšie nohavice.

Ak plánujete navštíviť mešitu, berte na vedomie, že ženy musia mať zahalené v podstate celé telo. Hlavu je potrebné ešte prekryť šatkou. Odhalená ostane akurát tvár, ruky a nohy. Pred vstupom do mešity sa musia všetci vyzuť. Platí to rovnako ako pre ženy tak aj pre mužov. Muži by mali mať zahalené ramená a dlhé nohavice. Vstup v topánkach by Turci, teda aj všetci moslimovi, pokladali za hrubú urážku a spôsobili by ste tým poriadny rozruch.

  • Mali by ste sa vyhnúť nadmernému pitiu alkoholu. Prílišná horlivosť sa považuje za neúctivé správanie.
  • Chodiť držiaci sa za ruky muž so ženou je nevhodné. Nehovoriac o bozkávaní a objímaní sa na verejnosti.
  • V Turecku kývnutie hlavou nadol znamená „Áno“, tak ako u nás. Avšak „Nie“ bude signalizované pohybom hlavy so zdvihnutým obočím nahor, alebo prudkým satím vzduchu cez predné zuby.
  • Vystavovanie chodidiel, je považované za hrubú urážku. Myslíme tým preložiť si nohy a smerovať chodidlo na niekoho, alebo si niekde vykladať nohy.
  • Na návštevu je vhodné priniesť darček. Stačí malú pozornosť. Kvety, sladkosti alebo pečivo. Nezabúdame na deti a všetkým niečo
    turkey_headscarf_0605prinesieme.
  • Ukázať alebo naznačiť gesto spojených prstov ukazováka a palca je veľmi vulgárne – tu je to výzva na sex. Platí to aj v Grécku.

V Turecku je bežné alebo lepšie povedané povinné zjednávať ceny. Ak sa pustíme do zjednávania a dohodnete sa na cene, tovar už musíte kúpiť. Ak nie porušíme tým hrubo ich „obchodnú etiketu“. Pozor tovar ktorý chytíte do ruky si už musíte zjednať a kúpiť.

Keď sa Turkyňa vydáva, jej kamarátky napíšu svoje mená dovnútra jej topánok. Tá ktorá po obrade nájde svoje meno rozmazané, tá sa vydá ďalšia v poradí.

Ak Vám náš článok pomohol si urobiť obraz o Turkoch a nabilo Vás to už Tureckou atmosférou tak šup balte kufre a napíšte nám zopár poznatkov z vlastnej skúsenosti.