Vedeli ste že kyslá kapusta priamo zo sudu má viac vitamínu C ako čerstvá? Aj malá miska kyslej kapusty pokryje dennú potrebu tohto antioxidantu, ktorý je veľmi dôležitý pre tvorbu hormónov a posilňovanie imunity.

V zime pociťuje ľudský organizmus zvýšenú potrebu vitamínov. Väčšinou nás napadne exotické ovocie ako je kiwi, citróny, pomaranče, banány. Zabúdame pritom na tradičnú domácu zeleninu, ktorá má veľký význam pre naše zdravie, je ňou jednoznačne aj kapusta.
Surovú i kyslú odborníci považujú za najzdravšiu potravinu vôbec, ktorá je vhodná pre zdravých, chorých i chudnúcich.

Povieme si niečo z jej histórie

Málokto vie, že kapusta je najstaršou kultivovanou zeleninou – pestuje sa už viac ako 4 tisíc rokov. Jej pravlasťou je pobrežie západného Stredomoria a Atlantiku. V starom Egypte pripisovali kapuste božskú moc a stavali jej oltáre. Starí Gréci ako aj starí Rimania využívali kyslú kapustu pri liečbe žalúdočných vredov a morovej nákazy. Moreplavci od 16. storočia ju používali ako osvedčený prostriedok proti skorbutu (nedostatok vitamínu C, z čoho sú nepríjemné ochorenia). Uchovanie celých kapustových hlávok nasolením už poznali starí Rimania. Dnešný spôsob výroby kyslej kapusty údajne prevzali v stredoveku Slovania od Tatárov. Kyslá kapusta má u nás bohatú históriu. Je to jedlo pre každého.

Je to liek

Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty sa dá predísť infarktu, depresívnym stavom, mŕtvici, a mnohým iným civilizačným chorobám. Najmä diabetici by ju mali jesť čo najčastejšie.

Aj proti rakovine

Vedci zistili, že pri kvasení sa v kapuste tvoria izotiokyanáty – látky, ktoré majú silné protirakovinové účinky a pomáhajú predchádzať nádorovým ochoreniam pečene, pľúc, prsníka a hrubého čreva a konečníka

Je bohatá na vitamínylieci gastrotatry.sk

Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík, zinok a fluór.
Vitamín B12 (kobalamín) sa v rastlinnej potrave bežne nenachádza, vzniká až fermentáciou. Tento protistresový vitamín blahodárne pôsobí na nervovú sústavu a mozog a je dôležitý aj pre svaly a kosti.
Okrem toho je to jedno z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily. Je tiež antioxidantom a požieračom tuku. Pre všetky svoje blahodarné účinky sa už dávno zaradila na vrchol najzdravších potravín vôbec. Dodáva organizmu hodnotné bioaktívne látky a dokonale prečistí organizmus od všetkých škodlivín.

Slovenská pýcha

Kapusta patrí k tradičným potravinám a máme jej dostatok. Dokonca aj receptov na jej využitie. V minulosti sa recept na kyslú kapustu dedil v každej rodine z pokolenia na pokolenie, bol pýchou každej gazdinky a jej kapusta bola zaručene tá najlepšia. Každý hostinský si robil vlastnú kapustu, tak jedlá z kyslej kapusty pripravené v jeho hostinci mali jedinečnú chuť. Je to pre mnohé a takmer všetky rodiny samozrejmou surovinou na vianočnom stole vo forme kapustnice.

Recept na záver: Ako si pripraviť domácu kyslú kapustu?

Hlávky kapusty zbavíme poškodených a špinavých vrchných listov, políme, alebo delíme tak, aby vošli do otvoru krájača zeleniny, nastrúhame na jemné prúžky. Poriadne nasolíme (na 10 kg narezanej kapusty rátame cca. 150 až 200 gramov soli) a necháme hodinu odstáť vo veľkej nádobe. Na dno súdka, alebo špeciálnej kameninovej nádoby môžeme uložiť pár celých listov, ktoré z kapusty ostali a tie ocukrujeme asi dvoma až troma lyžicami cukru. Potom začneme ukladať kapustu a jednotlivé vrstvy sypeme celým novým korením, rascou, bobkovým listom a podľa chuti môžeme pridávať nakrájanú cibuľu, jablká alebo mrkvu či iné prísady. Vrstvy rukou utláčame, alebo zašľapujeme nohou tak, aby pustila šťavu. Nakoniec vrch zaťažíme. Proces kvasenia trvá 4-5 týždňov.

Naša ponuka

Gastrozariadenia za najlepšie ceny!

Vám dodáme najneskôr do dvoch týždňov, výrobné artikle do 3-4 týždňov!

Naša ponuka