Pre svoju ľahkú stráviteľnosť, aromatickú vôňu, príjemnú chuť, vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok sú vzácnym obohatením jedalného lístka.

Pravlasťou jabĺk je Ázia. K nám priniesli odrody jabloní Rimania. Dnes poznáme vyše 600 vyšľachtených druhov jabloní (renety, jonatánky, panenské, delícius a atď.). Jablká sú diétnou, lahodnou a zdravou potravinou. Dá sa z nich osviežiť a i najesť ba možno ich pripraviť ako rôzne labužnícke pochúťky. Okrem toho pôsobia aj zdravotne preventívne, majú význam pri liečení niektorých chorôb.

krasne gastrotatry jablka

 

Čo obsahujú

Obsahujú pomerne veľa vody – okolo 80 %, 15 % cukrov, 1 – 2 % kyselín, 0,4 % bielkovín, 5 % pektínov, trieslovín, celulózy, 0,5 % dusíkatých látok, 0,3 % minerálnych látok, pestrú paletu vitamínov, enzýmov, silíc, farbív. Z vitamínov sú prítomné najmä niektoré zo skupiny B, ďalej vitamín A, E, P a „C“. Jeho obsah závisí od pestovateľskej klímy a odrody. Najviac ho je v šupke, preto nie je správne jablká šúpať. V divo rastúcich plánkach je 5 x viac vitamínu C, ako v šľachtených odrodách. Z minerálnych látok, ktoré sa nachádzajú v jablkách, treba uviesť železo, vápnik, horčík, mangán, draslík, ktorý sa považuje za liek na srdce. V jablkách sa nachádzajú enzýmy, ktoré sú nevyhnutné na dobré trávenie. Pektíny obsiahnuté v jablku majú schopnosť spevniť vodnaté látky v stolici a súčasne čistiaco pôsobiť na ľudský organizmus.

Pektín spolu s vitamínom C je jedným z účinných výživových, preventívnych a liečebných prostriedkov proti ateroskleróze.

 

Krása a zdravie

gastrotatrz chudnemeOdporúča sa jablčná kúra nielen proti zápche, ale aj na očistenie organizmu od škodlivých splodín, ktoré sa nahromadili v tele následkom zlého zloženia našej stravy. Na celkové omladenie organizmu a vyčistenie tráviaceho traktu je vhodné zaradiť aspoň jeden deň v týždni jablčnú diétu – 2 kg a pijeme len minerálnu vodu. Konzumácia jabĺk pomôže aj pri chudokrvnosti, v boji proti dne, artritíde a urologickým problémom. Je dokázané, že v oblastiach, kde sa urodí a skonzumuje veľa jabĺk, je nízky výskyt choroby dna. Jablká výdatne zmierňujú únavu odporúčajú sa najmä diaľkovým vodičom pri dlhých cestách namiesto obvyklej čiernej kávy . Jablká zlepšujú vodný režim v pokožke, čím sa stáva pleť vláčnejšou. Upokojenie nervov a osvieženie prináša nápoj zo sušených jablčných šupiek.

gastrotatry velke jablko

Podľa posledných výskumov z Cornwell Univerzity v New Yorku je pravidelné konzumovanie jabĺk veľmi zdravé. Stačí aby človek zjedol jedno jablko denne a väčšina chorôb, vrátane rakovinových ochorení má menšiu šancu ohroziť ho. Jedenie jabĺk výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni. Ak trpíte vysokým krvným tlakom, odporúča sa každé ráno zjesť aspoň jedno jablko. Jablká totiž pomáhajú vyplaviť z organizmu nadmerné množstvo kuchynskej soli a vody, čím pôsobia na zníženie krvného tlaku. Existuje už veľa dôkazov o blahodárnom účinku jablčného octu na ľudské zdravie, vzhľad pleti a štíhlu postavu.

Jablčný ocot

 

Jablčný ocot sa vyrába z vykvasených jabĺk, zásobuje organizmus cennými látkami: vápnik, draslík, magnézium, vitamín C, beta-karotén, fluór. Kyselina octová ničí choroboplodné zárodky, preto sa jablčný ocot osvedčil pri rôznych bolestiach:

  • Jablčny ocotAk ráno vypijete pohár vlažnej vody s lyžičkou jablčného octu s medom, šetrne povzbudíte pohyb čriev.
  •  Žalúdočné a črevné ťažkosti okamžite zmiernite vypitím octovej vody (2 lyžičky jablčného octu na pohár vody).
  • Pri bolestiach v krku zmiešajte pohár vlažnej vody s lyžicou jablčného octu a niekoľko krát denne vykloktajte.
  • Pitie octovej vody pomáha pri reumatických ťažkostiach a bolestiach kĺbov.
  • Prečistí organizmus – draslík pomáha vyplavovať jedy z tela.
  • Pri úplnom vyčerpaní zmiešajte dve až tri lyžice jablkového octu s jedným litrom vody. Roztokom potierajte celé telo.
  • Podporuje prekrvenie vďaka vitamínom a minerálom sa napne pokožka a posilnia sa vlasy a nehty.
  • Prečisťuje organizmus.

Odtučňovacia kúra:gastrotatry jablka

Ráno pred raňajkami zmiešajte lyžicu jablčného octu s pohárom vody, alebo pomarančovej šťavy a vypite. Rovnaký obrad nasleduje pred obedom aj pred večerou. Zaktivuje a urýchli sa látková výmena a telo sa zároveň zbaví škodlivín.

gastrotatry jablk 

Rada na záver:

Treba denne zjesť jedno jablko pre dobrú náladu, zdravú myseľ a jedno pre zdravé a dobré srdce.