A je to tu, leto je za dverami a treba ísť do plaviek. Len nie každý z nás si ich natiahne a povie hm je to super…

Ale nevešajme hlavu všetko sa dá len sa musíme rozhodnúť a trošku sa popasovať s chuťovými pohárikmi, a nie príliš kalorickými potravinami, ktoré sa dajú pripraviť nielen zdravo ale aj chutne. Môžeme ich pripraviť – rôznymi kombináciami, spôsobom ochutenia, ale aj estetickej úpravy na tanieri.

Ponúkame Vám štyri možnosti kompletného jedálneho lístka, ktorý môžete podľa vlastnej chuti obmieňať, dopĺňať a vylepšovať.
Príklady jedálneho lístka obsahujú vyváženú stravu a podľa nich si môžete pripraviť jedno hlavné jedlo.

Vysvetlivky : B (bielkoviny), T (tuky), S (sacharidy)

Jedálny lístok I.

Raňajky – cca 1043 kJ B: 13 g, T: 10 g, S: 31 g
50 – 60 g celozrnného pečiva
10 g polotučného rastlinného masla
150 g čerstvého syru s pažítkou (20 % T v Suš.)
100 g reďkoviek
100 g káva alebo čaj bez cukru
Desiata – cca 63 kJ B: 4 g, T: 1 g, S: 35 g
Ovocný šalát a celozrnný suchár
55 g jablko so šupkou, 65 g pomaranča, 60 g kiwi, tekuté sladidlo, citrónová šťava,
30 g celozrnný suchár
Obed – cca 1460 kJ B: 28 g, T: 12 g, S: 38 g
Hovädzí guláš
100 g šampiňóny
100 g hovädzie mäso 1 lyžica kyslej smotany
180 g zemiaky, šalát s bylinkovou marinádou
1 ks hlávkový šalát bylinkový nálev bez cukru
Olovrant – cca 626 kJ B: 3 g, T: 1 g, S: 32 g
Čerstvé ovocie s kneckebrotom
180 g ovocie, 20 g kneckebrotu
Večera – cca 1251 kJ B: 21 g, T: 9 g, S: 31 g
Hydinový šalát
50 g dusené kuracie mäso
25 g zeler, 25 g šampiňóny,
25 g špargle
1 1/2 pol. lyžice smotany
50 g celozrnného chleba
25 g diétneho rastlinného tuku
50 g reďkoviek
  

Jedálny lístok II.
 

Raňajky – cca 1043 kJ B: 8 g, T: 10 g, S: 31 g
50 – 60 g ražného chleba
10 g polotučného rastlinného masla
11/2 zelenej a 1/2 žltej papriky nakrájať na rezance
káva alebo čaj bez cukru 100 g
Desiata – cca 626 kJ B: 12 g, T: 1 g, S: 26 g
Celozrnný chlieb s bylinným tvarohom
40 g nízko energetického tvarohu nahladko rozmiešaného s                                                                                         minerálkou, soľou, čiernym korením, 1 čajová lyžička čerstvej                                                                                       bylinnej zmesi (petržlenová vňať, kôpor, pažítka)
Obed – cca 1460 kJ B: 12 g, T: 14 g, S: 50 g
Karfiolová polievka

100 g karfiolu                                                                                                                                                                             200 ml vývaru z kostí, (petržlenová vňať)                                                                                                                           Celozrnné špagety s paradajkami                                                                                                                                         150 g celozrnné špagety
125 g paradajky, cesnak
10 g olivový olej

Olovrant – cca 150 kcal B: 13 g, T: 3 g, S: 18 g
35 g grahamový chlieb, 40 g čerstvý syr (20 % t v Suš.)
Večera – cca 300 kcal B: 15 g, T: 9 g, S: 37 g
Zemiakový šalát
150 g zemiaky
100g šalátová uhorka
75 g paradajky
75 g reďkovky
60 g pečeného mäsa alebo hydinovej salámy
 

gastrotatrz micka

Jedálny lístok III.

Raňajky – cca 250 kcal B: 16 g, T: 7 g, S: 31 g
50 – 60 g kneckebrotu
10 g polotučného rastlinného masla
150 g nízko energetického tvarohu rozmiešaného
100 g s minerálkou, soľou a okoreneným posekaným kôprom
100 g šalátové uhorky
100 g káva alebo čaj bez cukru
Desiata – cca 150 kcal B: 11 g, T: 4 g, S: 22 g
200 g grapefruitu, 30 g kneckebrotu, 40 g čerstvého syru (20 % T v Suš.)
Obed – cca 350 kcal B: 28 g, T: 10 g, S: 44 g
Hovädzí vývar
200 ml hovädzí vývar
1/2 vaječného bielku
100 g hovädzia hruď s bujónovými zemiakmi
180 g zemiaky
75 g zelenina
Olovrant – cca 150 kcal B: 5 g, T: 0,5 g, S: 32 g
200 ml paradajková šťava, 40 g celozrnný chlieb
Večera – cca 300 kcal B: 27 g, T: 1 g, S: 41 g
Ryba v aspiku
100 g koreňovej zeleniny
50 g hrášku
100 g rybie filé
2 plátky želatíny =4,5 g
150 ml rybieho bujónu
50 g ražného chleba

Jedálny lístok IV.

Raňajky – cca 250 kcal B: 9 g, T: 11,5 g, S: 29 g
50 – 60 g bieleho chleba
30 g čierneho ražného chleba
10 g polotučného rastlinného masla
20 g enciánu
50 g paradajky, káva alebo čaj bez cukru
Desiata – cca 150 kcal B: 7 g, T: 4 g, S: 25 g
Jogurt s ovocím
125 g jogurtu (1,5 % tuku), umelé sladidlo,

140 g čerstvých broskýň alebo iného ovocia, 8 g kukuričných lupienkov
Obed – cca 350 kcal B: 35 g, T: 10 g, S: 37 g
Filé na paradajkách
150 g filé,
150 g paradajky
150 g jogurtová omáčka
160 g jogurtu
15 g citrónová šťava, cibuľa, nakrájané bylinky
150 g zemiaky s petržlenovou vňaťou
180 g zemiaky,
150 g sezónny kompót Dia
Olovrant – cca 150 kcal B: 9 g, T: 2 g, S: 24 g 
Jogurt s ovocnými vločkami
125 g jogurtu (1,5 % tuku), 20 g ovsených vločiek
Večera – cca 300 kcal B: 20 g, T: 15 g, S: 20 g
Nákyp z celozrnných cestovín
30 g celozrnných cestovín
25 g šunky
100g šampiňónov
1/2 vajca,
20 g strúhaný syr
5 g tuk na formu