Bohužiaľ nehody s poranením nožom sú bežné v profeionálnych kuchyniach. Zamestnanci sa pravidelne zraňujú pri príprave jedla, zväčša si porania ruky. Predísť poraneniam je v snahe personálu na každej prevádzke a preto je dôležité kontrolovať používanie nožov ako je to len možné.
Ako minimalizovať riziko,
Minimalizácia nehôd nožom na pracovisku:
- Poskytovať zamestnancom zodpovedajúci výcvik bezpečných pracovných postupov, najmä pri ostrení noža
- Použite vhodného nôža pre danú úlohu
- Použitie zodpovedajúcej reznej plochy, dosky
- Rukoväť noža je pevná správne uchopiteľná za všetkých okolností s čepeľou smerom nadol
- Používanie ochranného odevu, pri použití noža na vykosťovanie
- Zaistite, aby nože boli bezpečne uložené, keď sa nepoužívajú
Ak sa rozhodnete personál kuchyne poučiť o používaní noža a správnych pracovných postupoch, môže byť tiež prospešné zdôrazniť, čo je považované za nevhodné správanie pri ich používaní:
- Nikdy sa nesnažte zachytiť padajúce nôže
- Nikdy nenoste nôž vo vrecku pri plnení iných úloh
- Nenechávajte nože na pracovnej ploche alebo voľne položené po ich použití, kde by mohli byť náhodne odstrčené
Nehody na pracovisku môžu vyradiť zamestnanca z práce na dlhú dobu a môže byť často nákladné ho nahradiť počas jeho neprítomnosti. Odporúčame Vám teda na začiatku pracovnej doby raz začas zamestnancom pripomenúť aby dodržiavali bazpečnosť pri práci a tak aby bola pohoda pre všetkých, hlavným záujmom za všetkých okolností. Tým sa zabezpečí, že vaša kuchyňa je bezpečné a ziskové prostredie. Áno natístka sa jasná otázka: kedy?!, veď nestačíme s časom veď pracujeme od rána do večera…a vám sa to tu píše… No stojí za to si týchto pár riadkov raz začas prečítať a tak sa vyhnúť častokrát nezmyselným nepríjemnostiam. Príjemné čítanie a hlavne praktizovanie.
BOZP V HOTELOCH, REŠTAURÁCIÁCH A STRAVOVACÍCH SLUŽBÁCH
Odvetvie HORECA je definované v sekcii H v systéme štatistickej klasifikácie ekonomických činností (NACE) a zahŕňa:
- Hotely a motely, s reštauráciou alebo bez nej,
- kempingy a iné krátkodobé formy ubytovania,
- mládežnícke ubytovne a horské ubytovne,
- auto kempingy, vrátane plôch pre obytné prívesy,
- ďalšie ubytovacie zariadenia,
- reštaurácie,
- bary,
- závodné jedálne a stravovacie zariadenia.
Kritické aspekty práce v oblasti HORECA a ich dopad na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci
Negatívny dopad na BOZP v odvetví HORECA možno zhrnúť do nasledovných bodov:
- Prenášanie ťažkých bremien,
- dlhé státie a statické pozície,
- kontakt so zákazníkmi (občas problémovými),
- vysoký podiel práce vo večerných hodinách a počas víkendov, ktoré narušujú rovnováhu medzi pracovným a osobným životom zamestnanca,
- vyššia úroveň stresu v porovnaní s inými odvetviami.
Od zamestnancov je vyžadovaná vysoká flexibilita, z toho dôvodu majú nízky podiel na riadení svojho pracovného času, často nemajú podmienky ani čas na prestávky a nevedia časovo plánovať svoju prácu. Tieto faktory znásobujú
stres a môžu narušiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.
Povinnosti zamestnávateľa
Zamestnávateľ je povinný vykonať opatrenia so zreteľom na všetky okolnosti týkajúce sa práce v súlade s právnymi predpismi. Je povinný zlepšovať pracovné podmienky, zisťovať nebezpečenstvá a ohrozenia a komplexne posudzovať riziko pri práci, stres nevynímajúc. Musí prijať preventívne opatrenia na zníženie rizika, oboznámiť zamestnancov so zásadami
bezpečnej práce a bezpečného správania na pracovisku a umožniť zamestnancom vyjadrovať sa k problematike týkajúcej sa BOZP.
Práva a povinnosti zamestnancov
Zamestnanci majú právo na bezpečné a zdravé pracovisko a poskytnutie informácií, týkajúcich sa všetkých aspektov BOZP s ohľadom na nimi vykonávanú prácu. Sú povinní dodržiavať bezpečnostné predpisy, s ktorými boli preukázateľne oboznámení a zásady bezpečnej práce, ktoré v odvetví HORECA možno zhrnúť do všeobecných bodov uvedených v nasledujúcom odseku:
Desatoro zásad bezpečnej práce v odvetví
- Dbajte o vlastnú bezpečnosť, starajte sa o svoje zdravie a tiež o bezpečnosť osôb, ktorých sa dotýka vaše jednanie.
- Pracujte len s bezpečným zariadením a vykonávajte len tie činnosti, na ktoré máte kvalifikačné predpoklady a zdravotnú spôsobilosť.
- Dodržiavajte požiadavky BOZP a zásady bezpečného správania na pracovisku.
- Dodržujte stanovené pracovné a technologické postupy.
- Pri práci používajte pridelené osobné ochranné pracovné prostriedky.
- Neotvárajte ochranné kryty pohybujúcich sa častí na stroji a zariadení počas jeho chodu, nevyraďujte z činnosti ochranné zariadenia. Akékoľvek zásahy do strojov a zariadení vykonávajte len pri odpojení od elektrického zdroja.
- Nikdy nevykonávajte čistenie strojov a zariadení, ktoré sú pripojené do elektrickej siete
- Informujte sa o vlastnostiach jednotlivých chemických prostriedkov používaných na čistenie a dezinfekciu, rešpektujte ich a realizujte potrebné bezpečnostné opatrenia k ochrane zdravia.
- Pravidelne sa zúčastňujte na školeniach BOZP a určených lekárskych prehliadok, doplňujte a rozširujte svoje vedomosti smerujúce k ochrane vášho zdravia.
- Upozornite svojho nadriadeného na všetky nedostatky na pracovisku, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie a bezpečnosť práce.
Najčastejšie riziká v odvetví HORECA a ako ich znížiť:
- pošmyknutia, zakopnutia a pády,
- používanie ostrých nástrojov a nožov,
- popáleniny a obareniny,
- ručná manipulácia,
- hluk,
- škodlivé látky,
- nadmerná tepelná záťaž,
- nebezpečenstvo požiaru.
Pošmyknutia, zakopnutia a pády sa môžu výrazne znížiť prijatím jednoduchých opatrení:
- Zabezpečte správnu údržbu na pracovisku a v priestoroch kadiaľ sa chodí a udržiavajte tieto priestory voľné a bez prekážok,
- používajte vhodnú obuv,
- zaistite vhodné osvetlenie,
- zatvárajte dvierka od rúr, umývačiek riadu a skriniek,
- používajte rebríky dostatočne dlhé, ktorých dolné a horné zakončenie je zabezpečené protišmykovými podložkami. Nikdy nepoužívajte nevhodné náhrady namiesto rebríka ako sú napr. stoličky, kartóny alebo sudy,
- schodiská musia byť dobre osvetlené a vybavené pevným zábradlím,
- používajte protišmykovú podlahovú krytinu,
- zabezpečte bezpečnostné označenia s cieľom zabrániť nebezpečenstvu pošmyknutia, zakopnutia a pádu.
Používanie ostrých nástrojov a nožov
Podľa štatistík najčastejšími úrazmi v kuchyni sú poranenia, ktoré vznikajú pri používaní alebo čistení nástrojov ako sú napríklad krájače, mlynčeky, nože a mixéry.
- Nože udržiavajte v dobrých prevádzkových podmienkach. Umývajte ich oddelene,
- používajte vhodný nôž pri práci,
- používajte vhodnú protišmykovú dosku na krájanie,
- nože ukladajte do stojana na nože alebo vo vhodnej priehradke alebo na magnetickom páse umiestnenom na stene,
- škoľte zamestnancov ako bezpečne používať pridelené nástroje a zariadenia,
- zaistite, aby všetky prístroje mali ochranné zariadenia a aby ich zamestnanci používali,
- zabezpečte ľahkú dostupnosť vypínačov.
Možnosti ako obmedziť riziká popálenín a obarenín:
- Používajte podnosy alebo vozíky na servírovanie horúcich tekutín, tanierov alebo kuchynského riadu,
- upozornite obslužný personál a zákazníkov na horúce taniere,
- nainštalujte kuchynské dvere s okienkami, aby sa zabezpečil bezpečný prechod pre obsluhu,
- oboznámte zamestnancov s bezpečnou manipuláciou s horúcimi predmetmi, napr. pri otváraní horúcich pokrievok držať ich ďalej od tela,
- nechávajte panvice a hrnce cielene ďalej od okraja sporáka,
- buďte opatrný pri manipulácii s rozpáleným olejom.
Ručná manipulácia
Mnoho činností v HORECA zahŕňa ručnú manipuláciu, ako napríklad zdvíhanie a prekladanie hrncov a panvíc, ukladanie náčinia do umývačiek riadu, nosenie tanierov, ohýbanie sa nad čistenými predmetmi a hrncami. Tieto činnosti a dlhé státie môžu zapríčiniť bolesť chrbtice zatiaľ čo prudké a opakujúce sa činnosti a zlý postoj či poloha pri práci môžu sprevádzať poškodenia horných končatín.
- Určte pracovné plochy a vymedziť, kde sa dá predísť zdvíhaniu a prenášaniu,
- pri nákupe nového vybavenia ako sú taniere zobrať v úvahu ich váhu,
- použite mechanické prostriedky všade tam, kde je to možné,
- pri zdvíhaní a prenášaní držte bremeno čo najbližšie k telu,
- nakupujte od dodávateľov ľahšie predmety a v menších baleniach,
- zásoby ukladajte bezpečne. Tie, ktoré používate častejšie, ukladajte do lepšie prístupných regálov.
Hluk
Hudba v baroch a počas diskoték a osláv môže pri dlhotrvajúcom pôsobení poškodiť sluch.
- Prácu v hlučnom prostredí môžu vykonávať len zdravotne spôsobilí zamestnanci,
- používajte prostriedky na ochranu sluchu.
Škodlivé látky
V odvetví sa používajú látky na čistenie a dezinfekciu. Spracovanie jedla alebo biologický odpad v kombinácii s vlhkým prostredím môžu spôsobiť alergické reakcie či kožné choroby ako je dermatitída. Škodlivé sú aj emisie z výparov pri varení a iné výpary. Rizikom pre zamestnancov je aj druhotný dym z fajčenia.
- Čistiace prostriedky umiestňujte a uskladňujte len v nádobách, ktorých tvar a označenie je jasné, že sa ich obsah nezamení,
- pri práci s čistiacimi prostriedkami používajte osobné ochranné pracovné prostriedky, ako sú masky alebo ochranné okuliare, prostriedky na ochranu dýchania, rúk, gumené zástery a bezpečnostnú obuv,
- prevádzkové pokyny musia definovať riziká z používania čistiacich prostriedkov, ktoré vplývajú na človeka a prostredie a to ako nutné ochranné opatrenia, tak aj zásady bezpečného správania,
- chrániť zamestnancov pred vplyvom druhotného dymu napr. zriadením nefajčiarskych zón a účinnou klimatizáciou.
Stlačený plyn
V pohostinskom priemysle sa stlačený plyn používa pri dávkovaní
nápojov.
- Identifikujte nebezpečenstvo vo vzťahu ku všetkých osobám, ktoré vstupujú alebo majú prístup do priestoru s nádobami na stlačený plyn a zhodnoťte riziko,
- zabezpečte vhodné osvetlenie,
- zamestnancov prichádzajúcich do styku s plynovými zariadeniami vyškoľte so zásadami bezpečnej manipulácie,
- umiestnite vhodné výstražné označenia v oblastiach, kde sa môže vyskytnúť vysoká koncentrácia plynu,
- dodávanie zabezpečte takým spôsobom, aby počet a veľkosť plynových fliaš bol minimálny,
- kontrolujte zariadenie v pravidelných intervaloch v súlade s inštrukciami od výrobcu (týždenné prehliadky) a raz ročne zabezpečte odbornú prehliadku technického zariadenia,
- prijmite núdzové opatrenia a personál vyškoľte aj pre prípad mimoriadnych udalostí.
Nadmerná tepelná záťaž
Neúmerné vystavenie tela horúcemu pracovnému prostrediu môže zapríčiniť zdravotné problémy. Potničky a mdloba sú prvými symptómami, ktoré naznačujú vypätie.
- Opatrenia na zlepšenie pracovného prostredia ako vetranie, úprava vzduchu/ochladzovanie, klimatizácia alebo lokálne chladenie vzduchu,
- používajte odsávač, ak je to možné,
- znížte vlhkosť použitím klimatizácie alebo odvlhčovačov vzduchu a odstráňte zdroje vlhkosti, napríklad vypnite vodný kúpeľ,
- fyzické nároky špeciálne na prácu v teplom pracovnom
prostredí by sa mali správne určiť s cieľom vyhnúť sa ručnej
manipulácii, - zabezpečte pravidelný prísun tekutín,
- používajte ochranné osobné prostriedky z pohodlných vzdušných materiálov ako je bavlna, aby sa zabezpečil vzdušný pohyb a zabránilo sa poteniu.
Nebezpečenstvo požiaru
Požiar môže byť zapríčinený použitím plynu, priamehoohňa, vriaceho oleja a horľavými látkami.
- Všetky elektrické zariadenia udržiavajte v bezchybnom
stave a pravidelne ich kontrolujte, - pravidelne čistite všetky olejové závity, kryty a filtre,
- správne vyznačte požiarne schodisko a únikové východy
a udržiavajte ich bez prekážok, - zabezpečte vhodné požiarne prístroje a pravidelne ich
kontrolujte, - nainštalujte protipožiarne zariadenie,
- vyškoľte svojich zamestnancov z predpisov o protipožiarnej
ochrane.
Leave A Comment