Úspech v pohostinstve vyžaduje dobrý podnikateľský plán, to platí najmä pri navrhovaní menu a rovnako aj dispozičného návrhu pre profesionálnu kuchyňu. Kuchyňa v reštaurácii slúži ako srdce a mozog podnikania, ako aj všetci jej zamestnanci – v ideálnom duchu vytvárajú kreativitu a zintenzívňujú  rovnako finančný rast. Keď dizajn kuchyne je dobrý, môže to byť impulz ako sa dopracovať k slušnému zisku. Ak je dizajn kuchyne chybný, je to často dôsledok neúspechu a potom prichádzajú problémy s hygienou a vedie to aj k nestabilnému personálu.

Skôr ako začnete, ponúkame vám 5 tipov, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby vaša nová alebo novo zrekonštruovaná kuchyňa bola čo najefektívnejšia a najfunkčnejšia. Tieto tipy pre vybavenie a navrhnutie profesionálnej kuchyne Vám pomôžu.

1 – Vždy zvážte tok prevádzky

Skvelá reštauračná služba je ako prvotriedny balet: Každý tanečník hrá svoju úlohu a keď sa to robí správne, tieto časti sa spoja, aby vytvorili krásny bezproblémový celok. Tento druh excelentnosti si vyžaduje pútavé inscenovanie, čo v reštauráciách znamená tok prevádzky:

  • Dôležité sú cesty –  t.j. kadiaľ sa vchádza a vychádza z kuchyne, kadiaľ ide personál, kadiaľ zásobovanie a kde má dvere obsluha. Ako je usporiadaný výdaj a bar, aby sa nekrížili cesty a tak nevznikal na prevádzke chaos.
  • Navrhnúť správne rozmiestnenie prípravy jedál v kuchyni, podľa hygienických požiadaviek a zároveň efektívnosti prevádzky. To všetko podľa správne navrhnutého menu, tak aby sa studená a teplá kuchyňa vzájomne nebila ale dopĺňala.
  • Zvážte, kde bude sklad suchý a chladený ten musíte naplánovať zodpovedajúcim spôsobom. Určite v blízkosti kuchyne, alebo musia byť podľa toho navrhnuté pracoviská s odkladným priestorom suchým aj chladeným, kde si pred spustením smeny personál zásobí potraviny. Je potrebné myslieť aj na personál, ktorý je stále na nohách. Zlé rozvrhnutie skladov či možností rýchleho skladovania na pracoviskách v kuchyni nie je efektívne nielen z hľadiska hygieny ale aj z hľadiska personálu. Aby stále nebehal hore dole z jedného konca reštaurácie na druhý zo skladu do skladu. potom sa skoro unaví a čo sa týka jeho produktivity namiesto varenia ho budete musieť platiť za túto zbytočnú prácu a hosť bude dlhšie čakať na úžasné pochúťky vašej kuchyne.
  • Nezabudnite na šatne a toalety pre personál, musia byť umiestnené tak aby to vyhovovalo nielen personálu a zákonu ale aj efektívnosti kuchyne.

2 – Investujte do veľkej sanitácie

Aby vaša prevádzka a príprava jedál zodpovedala hygienickým požiadavkám tejto doby je nevyhnutná správna inštalácia určitého počtu umývadiel na umývanie rúk a vytvorenie špecializovaných pracovných zón v celej kuchyni, ktoré sú určené zákonom a umožňuje tak zamestnancom dodržiavať vysoké štandardy osobnej hygieny. To pomáha zamestnancom sa vyhnúť krížovej kontaminácii.

3 – Faktor v potrebách vášho úložiska

Dôležité je správne uloženie náradia, náčinia, hrncov a porcelánu. Okrem toho že ho musíte udržiavať čisté, musí byť taktiež blízko a správne uložené, tak aby vaši kuchári mohli držať krok s často hektickým tempom obedového alebo večerného servisu. Preto vybavenie nerezových skriniek a stolov, regálov a políc vyžaduje pozornosť. Zároveň správne vybraný nábytok ako sú stoly s policami so šuflíkami, viac policové regále alebo nástenné police atď. vám zefektívni prácu a službu personálu. Vaše presné potreby pre skladovanie závisia od vášho menu, dôležité sú podpultové chladničky, chladené stolové vitríny s nádobami na prísady. Nerezový nábytok s dvierkami a úložným priestorom vyžaduje taktiež veľkú váhu v návrhu kuchyne.

4 – Od prania po odpad

Každý, kto považuje priestor na umývanie riadu v reštaurácii za dôležitý, mal by vidieť, čo sa stane, keď sa umývačka pokazí počas rušnej sobotňajšej noci. V skutočnosti musia byť správne navrhnuté umývacie pracoviská a likvidácia odpadu. V reštaurácii sú samy osebe jej úspechom. Vytvorte preto priestor tak, aby servisný personál mohol ľahko vyčistiť a ukladať taniere ako s umývačkou ale aj bez nej. No v každom prípade je dôležité vybrať čo najkvalitnejšiu umývačku vhodnú na vašu kapacitu stravníkov, pozor nie menšiu na umývačke sa nešetrí.

Gastrozariadenia za najlepšie ceny

Na Gastrotatry.sk

5- Rozhodnúť sa pre inováciu a zmenu

Profesionálna kuchyňa sa za posledných desať rokov veľmi nezmenila a tento trend sa pravdepodobne nezmení. Ale technológia ako sú konvektomaty sporáky, pece, roboty a iné, ktoré sú vami obľúbené dnes, môžu byť zajtra zastarané. Posledná vec, na ktorú musíte myslieť je, že po nejakom čase ich môžete podľa potreby vymeniť. Niektoré prvky kuchynského dizajnu môžu byť pomerne trvalé, napríklad nerezový nábytok. V každom prípade vynovenie odporúčame, lebo aj starý stroj, ktorý máte radi môže byť brzdou vo výkone vašej kuchyne ktorý očakávate.

Nezabúdajte nič nie je len tak bez práce a lámaní hlavy, zatiaľ čo sa vám môže zdať navrhovanie efektívnej a funkčnej kuchyne problematické, váš skvelý plán môže viesť k veľkému úspechu.

Investujte do malej predvídavosti a odmeny budú skutočne úžasné. V každom prípade vám v tom vieme pomôcť a návrh dispozície vám môžeme vypracovať, stačí ak nás kontaktujete.

Naša ponuka profesionálneho vybavenia kuchýň

Nerezový nábytok a profesionálne zariadenie za najlepšie ceny u nás!

Vám dodáme najneskôr do dvoch týždňov

Pri požiadavke zákazníkov spracujeme dispozičné riešenie, ktoré slúži ako podklad projektantom alebo hygienikom. Vyberieme technológiu podľa požiadaviek zákazníka, vzhľadom na potreby prevádzky, s platnými hygienickými predpismi HCCP a jeho investičnými možnosťami.

Naša ponuka profesionálneho vybavenia kuchýň